Beşiktaş’tan İklim için Kentler Deklarasyonu’na İmza!

Beşiktaş Belediyesi, "İklim için Kentler Deklarasyonu"na imza verdi...

Eklenme Tarihi: 06 Aralık 2019 Cuma

24 belediye, iklim krizinin kentlerde yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğu gerekçesiyle İstanbul’da gerçekleştirilen “İklim için Kentler Çalıştayı”nda bir araya geldi. Boğaziçi Üniversitesi UN SDSN Türkiye, 350 Türkiye ve Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği ortak girişimi ile 3 Aralık’ta gerçekleştirilen organizasyon, 5 Aralık’ta açıklanan ortak deklarasyon ile sona erdi. Beşiktaş Belediyesi de İklim için Kentler Deklarasyonu’na imza vererek çalıştaya destek verdi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda düzenlenen İklim için Kentler Çalıştayı ve İklim Eylem Planı Eğitimi 3 Aralık’ta başladı. İklim için Kentler Deklarasyonu’na Beşiktaş Belediyesi’nin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve toplamda 24 belediye imza vererek destek oldu. İklim için Kentler Çalıştayı ve İklim Eylem Planı Eğitiminde, "Ulusal ve Uluslararası İklim Politikaları", "İklim Eylem Finansmanı ve Yenilenebilir Enerji Fırsatları", "Bölgesel ve Yerel İklim Eylem Planları", "Kentler ve İklim Krizi", "Çevre Projelerinin Ekonomik Değerlendirmesi" gibi konular tartışıldı. Çalıştay yapılan sunumlarla sona erdi.

İklim krizi Türkiye’nin yüzde 61’ini endişelendirirken; kentlerde önemli çevresel, ekonomik ve sosyal sorunları derinleştiriyor. Madrid’te devam eden BM İklim Değişikliği Zirvesi (COP25) sırasında açıklanan deklarasyon, Türkiye’deki belediyelerin de dünyanın geri kalanında olduğu gibi iklim acil durumuna kayıtsız kalamadıklarını gösteren ilk taahhüt belgesi olduğu için tarihi önem taşıyor.