Nuri Demirağ Beşiktaş’ta Anıldı!

Ülkemizin ünlü iş ve siyaset insanı Nuri Demirağ Beşiktaş’ta anıldı...

Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2019 Pazartesi

Dünya Mirası Divriği Mengücek Vakfı, Beşiktaş Kaymakamlığı ve Beşiktaş Belediyesi iş birliğiyle ülkemizin ünlü iş ve siyaset insanı Nuri Demirağ için anma töreni düzenlendi. 16 Kasım 2019 Cumartesi günü, Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde; Demirağ’ın Türkiye’ye verdiği hizmetler ve yapmış olduğu projeler anlatıldı.

Hayatını Türkiye’nin gelişmesine ve üretimine adayan, soyadını yurdun her yerini demir ağlarla ören Atatürk’ten alan ünlü iş insanı Nuri Demirağ, ölümünün 62. yıl dönümünde Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı. Demirağ’ın hayat felsefesinin anlatıldığı anma törenine; Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temurlenk , Dünya Mirası Divriği Mengücek Vakfı Başkanı Prof.Dr. Mahir Tevruz, Demirağ ailesinin yakınları, Sivaslı STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.

Demirağ’ın hayatından kesitlerin anlatıldığı anma programında konuşma yapan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, sözlerine Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın saygı, sevgi ve iyi dileklerini ileterek başladı ve şunları söyledi: "Bugün Beşiktaş Belediyesi olarak onur ve gurur duyduğumuz genç Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren ülkemizin sanayileşmesi başta olmak üzere havacılık endüstrisinin temelini atan, ülkemizin dört bir yanını Demirağlarla çeviren, Beşiktaş’ta ilk uçak fabrikasının temellerini atan, ülkemize önemli eserler bırakan rahmetli Nuri Demirağ hemşehrimizi anma gününde bir aradayız. Kendisini saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz" dedi.

Nuri Demirağ’ın torunu Adnan Nur Baykal, dedesinin hayat felsefeni anlatarak Cumhuriyetin ilk yıllarında 1000 km demiryolunun dedesi döneminde yapıldığını vurguladı. Türkiye’de 2019 yılı itibariyle 8000 km demiryolu olduğuna dikkat çekti. Konuşmaların ardından Nuri Demirağ’ın kurduğu uçak fabrikasını anlatan ‘’Beşiktaş’ta Bir Tayyare Fabrikası’’ adlı belgesel gösterildi. Anma töreni plaket takdimiyle son buldu.

Nuri Demirağ (1886-1957), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın ilk müteahhitlerinden biridir. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk, kendisine Demirağ soyadını vermiştir.

Demirağ, havacılık sanayinin ilk temellerini atan, İstanbul Boğazına köprü yapılmasını ilk kez düşünerek projelendiren, ülkemizde birçok büyük fabrika ve tesisi kurmak gibi çalışmalarıyla ekonomik yaşama katkıda bulunan bir iş insanıdır. Bunların yanı sıra Türkiye’de çok partili döneme geçişte kurduğu partiyle siyasete de atılmış, ülkesine ve yaşadığı Divriği’ye önemli hizmetlerde bulunmuş bir hayırseverdir.